2010 m. lapkričio 11 d., ketvirtadienis

Vamzdeliai su šviežia dešrele ir šafranu/ Penne con salsiccia e zafferano

Ir vėl paprastutis receptas, ir vėl tam, kad kažką (šiuo atveju, dešrelę) pabaigt.
Kadangi iki mano kraustymosi į Italiją virtuvėje nepasižymėjau, ir su šafranu susidūrusi nelabai buvau. Mama mano jo tikrai nenaudojo. Pamenu pusseserę Simoną, kuri tikrų šafrano siūlelių ieškojo Stambulo prieskonių turguje - lauktuvės tėčiui. Tuo metu šafranas man atrodė itin egzotiškas. Ir tikrai niekada nebūčiau pagalvojusi, kiek šafrano naudoja italai. Ir ne tik naudoja, bet augina ir didžiuojasi. Ir jokios egzotikos  - va pavyzdžiui paskutinysis kurį pirkau prekybcentryje, vadinosi "Ūkininko šafranas" :)
Netyčiom (verčiant itališkų TV laidų ciklą "Toskanos virtuvė") teko sužinoti apie šafraną šiek tiek daugiau. Šafranas - tai Paprastojo kroko piestelės, kiekviename žiede būna trys. Brangumas šafrano - dėl to, kad rinkimo neįmanoma mechanizuoti, viskas atliekama rankomis ir dar dėl to, kad viename žiedelyje būnta trys siūleliai, kurie džiūdami praranda apie 80 procentų savo svorio.
Šafraną galima pirkti miltelių ir siūlelių pavidalu. Siūleliai - patikimesni, nes neįmanoma nieko primaišyti. Milteliai - pigesni :) Mums užtenka ir miltelių kokybės, todėl paprastai perkam juos.
Tipiškiausias patiekalas su šafranu - Milano daugiaryžis (Risotto alla milanese), t.y. pats paprasčiausias rizotas, pabaigoje pagardintas raudonaisiais brangiaisiais milteliais.
Šiandien pietums gaminau vamzdelius su dešrele, cukinija ir šafranu - greitas ir gardus (ir truputuką pikantiškas) patiekalas.
Taigi, dviems asmenims reikės:
200 g vamzdelių
1 cukinijos
1 nedidelės (arba pusės didelės) šviežios dešrelės (kas tas yr, žiūrėti ČIA)
Druskos
Aštriųjų pipirų miltelių pavidale
Šafrano

Kol verda makaronai, kaip ir pirmajam recepte, nulupam dešrelę, ją sutrupinam pirštais ir pakepinam be jokio riebalo ant nedidelės ugnies. Tada pridedame griežinėliais pjaustytą cukiniją, padruskinam ir pabarstom aštriaisiais pipirais, jei norisi ir kiek norisi. Kepam toliau, kol cukinija suminkštėja. pabaigoje dedam šafraną - aš jį ištirpinu truputėlyje vandens. Gerai išmaišom, dedam išvirusius makaronus, maišom, ragaujam ir mėgaujamės!

2010 m. lapkričio 2 d., antradienis

Vamzdeliai su maskarpone/ Penne al mascarpone

Nu šįsyk toks paprastas receptauskas, ir labai greitas, bet gardus. Su tokiom visai ne kokiom fotkėm. Bet aš tapau dirbančia moterim, o fotoparatas toks palūžęs, o saulės dabar visai mažai, nu, kaip visada, turiu milijoną pasiteisinimų.Šitas receptukas naudingas sumoje su Spagečių su graikiškais riešutais receptu, nes bent jau kas gaminate vienam/ dviems asmenims, turėjote susidurti su produktų likučių problema. Man atrodo, kad kulinarijoje tas likučių naudojimas tai tikras menas. Na, pavyzdžiui, gaminau kiaušininį likerį, jam naudojasi tik tryniai ir likau su keturiais baltymais. Ir sukis kaip nori. Ir sukiesi :) Maskarponės pakelio nu niekaip per vieną kartą nesunaudoju. Taigi, gerai žinoti kur tą maskarponę dėti. O šiandien ją dėsime ant vamzdelių, taigi:

Dviems asmenims:
Apie 200g vamzdelių
Apie pusę pakuotės (koks 100 g) maskarponės
3 - 4 šaukštai tarkuoto parmezano
1 kiaušinio trynys
truputis muskato riešuto
juodųjų pipirų

Kiaušinio trynį (sako, geriau nešalto kiaušinio, o laikyto kambario temperatūroje) sumaišome gerai gerai su parmezanu ir juodų pipirų žiupsneliu. Tol, kol pasidaro vientisa košelė. Tada dedam ant iti mažos ugnies, ir verčiam maskarponę. Nuolat maišydami lengvai pakaitinam, pagardinam musato riešutu, maišom su makaronais ir valgom. Otai koks sudėtingas receptas!... :)
Skanaus :)