2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Šalti vamzdeliai su cukinijom ir mėta/ Pennette fredde con zucchine e menta

Užsiciklinau ant šaltų makaronų. Tiesa, ne tik makaronų - italams ryžiai yra beveik pasta, tai čia populiariausias šaltas patiekalas (gal po prosciutto e melone - kumpio su melionais) yra insalata di riso arba ryžių mišrainės. Taigi, dabar beveik kasdien pietums - arba ryžių mišrainė, arba šalti makaronai. O ką daryt, kai už lango +34, o viduj +28? :)
Šaltų patiekalų pliusas dar ir tas, kad gali juos neštis iš namų - vežtis į svečius ar surengti pikniką. Mes penktadienį taip ir padarėm su vat šitais makaronais apie kuriuos dabar parašysiu. Pasitiesi adijaliuką, išsidėlioji lėkštes ir įrankius (jokio plastiko, nėra jie tokie sunkūs, galima atsinešti normalius indus iš namų), pasipilstai vynelį... Rojus.
Po to ir nusnūsti eglių pavėsy galima.
Taigi, receptas dviems asmenims, reikės:

180 g makaronų vamzdelių
40 g fetos sūrio
poros šaukštų tarkuoto parmezano (ar "Džiugo")
kokių 5 lapelių šviežios mėtos
1 skiltelės česnako
aliejaus, acto
žiupsnelio šafrano

Net ir paprastieji vamzdeliai Italijoje ne visai paprasti - jų būna įvairių rūšių. Du dalykai kurie skiriasi - dydis ir "dryžuotumas". T.y. vamzdeliai būna lygūs (penne lisce) ir su tokiais įspaustais dryžiukais (penne rigate). Pastarieji turi skirtumą sugerti daugiau padažo. Lietuvoje, kiek pamenu, paprastai vamzdeliai būna "dryžuoti".

Cukinijas supjaustom griežinėliais ir pakepame, geriausia ant "grilinės" keptuvės be arba tik su trupučiu aliejaus. Aš leidau sau paimprovizuoti ir jas padruskinau ir apibarsčiau žoleliu mišiniu, man taip skaniau :) Apkepusias dedam į dubenėlį ir maišom su smulkintais mėtos lapeliais, aliejumi ir actu. Ten pat įdedame pusiau perpjautą česnako skiltelę ir dedam į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.
Išverdame vamzdelius, į vandenį įbėrę žiupsnį šafrano (jei jo neturite ar gaila :), bus gerai ir be). Nuplauname šaltu vandeniu, po to nusausiname švarutėlaičiu virtuviniu rankšluosčiu.
Iš pasimarinavusių cukinijų išimam česnaką, dedam kartu su makaronais, pramezanu ir trupintu fetos sūriu, viską išmaišom. Jei dar trūksta - pagardinam aliejum.
Ir vėl iš šaldytuvą, iš kurio - ant stalo (arba ant žolės, kam kaip labiau patinka :) )

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą