2010 m. liepos 20 d., antradienis

Vamzdeliai su šviežia dešrele ir rikota/ Penne con ricotta e salsiccia


Gaminant iš visokių naujų ir senų itališkų knygučių, kai kurių receptų rezultato lietuviška akis tiesiog negali nuspėti. Tokius bandyti man patinka, nes gamindama nelabai įsivaizduoju, kas čia bus. Šitas receptas apie kurį šiandien - vienas pirmųjų, išmoktų čia, ir vienas mano mylimiausių.
Man rikota asocijuojasi su visokiais čyzkeikais ir šiaip saldumynPridėti paveikslėlįais. kažkas panašaus į riebią varškę. Ir jau niekaip nesiasocijuoja su pipirais, mėsytėm ir makaronais. Ir vis dėlto...
Taigi, dviems asmenims reikės:

180 - 200 g vamzdelių
1 (arba 1/2 jei didelė) šviežios dešrelės
1/2 indelio rikotos
druskos, pipirų

Žodžio "dešrelė" vertimas iš/ į italų kalbos kiek sudėtingas. Pradėkim iš toli - tai, ką mes vadiname DEŠRA, jie vadina salame. Tai, ką mes vadiname pieniškomis dešrelėmis, jie vadina vokiškai - wurstel. Tai, ką mes vadiname šviežiomis dešrelėmis (tomis, kimštomis faršu), jie vadina salsiccia. Pastarosios čia labai populiarios, daugybė receptų su jomis.

Taigi, dešrelę nulupame, sutrupiname ir pakepiname ant keptuvės be jokio riebalo.
Į didelį dubenį beriame pakepintą dešrelę (t.y. faršo gabalėlius), rikotą, gausiai druskos ir šviežiai maltų pipirų, viską nuoširdžiai išmaišom.
Makaronus išverdame. Į rikotos mišinį dar įmaišom šaukštą kitą vandens, kuriame virė makaronai. Nupilame makaronų vandenį, makaronus beriame į paruoštą rikotos mišinį ir gerai išmaišome.
Rezultatas - kažkas švelniai (rikota) stipraus (faršas). Rikota primena kone grietinėlę. Niam.

3 komentarai:

  1. Tu dažniau rašyk, aš ateisiu čia pasisemti minčių. Pvz, nė vieno varianto čia surašyto nežinojau :)
    Su rikota bandžiau kelis patiekalus, bet prigijo tik su rikota ir pesto.
    Gal žinai, kaip tą dešrelę lietuviams pasigamint? Juk ne visai teisinga keisti tik faršu

    AtsakytiPanaikinti
  2. O Lietuvoj tokių kimštų dešrelių nebūna? Man rodos, kad būna... Gal ne lygiai tokių pačių, bet panašių tikrai...

    AtsakytiPanaikinti
  3. man irgi rodos kad ju buna. mano teta Tauragej bent jau tikrai tokias darydavo ir su kopustais virdavo :)

    AtsakytiPanaikinti