2010 m. liepos 9 d., penktadienis

Šalti suktukai Viduržemio jūros stiliumi/ Insalata di fusilli mediterranea



Jau matau kad linksmiausia šito blogo rašymo dalis - galvoti lietuviškus pavadinimus itališkiems pastos variantams. Šiandien apie suktukus :) Arba tokius susuktus makaronus, čia vadinamus fusilli. Būna labiau suktų ir mažiau suktų, esmė ta pati.
Prisipažinsiu, kad šiandienos receptas originale buvo su kaspinėliais. Bet kadangi aš jų neturėjau, o turėjau kaip tik tiek kiek reikia suktukų, dargi spalvotų ir brangių, rankomis gamintų, taigi leidau sau paimprovizuoti :)

Kai mane pirmą kartą Italijoje pavaišino šaltais makaronais, pagalvojau kad gal čia kokia klaida. Nors klaidos negalėjo būti, nes jais mane pavaišinusi Elisa - puiki šeimininkė. Ilgiau čia gyvendama suprantu jų (italų) vasarinę meilę šaltiems patiekalams. Tikiuosi, ragavote kumpio su melionu (jei ne, staigiai marš į Tappo D'Oro!), klasikinio šalto itališko patiekalo. Dažnai į stalą patiekiamos ir įvairios ryžių salotos, ir šalti makaronai (pasta fredda). O kaip kitaip, kai dieną šią savaitę oras įšyla iki 35 ir daugiau... Norisi kažko šalto ir gaivaus. Girdėjau, kad prognozės ateinančioms dviems savaitėms geros ir Lietuvoje, taigi - šaltų makaronų receptukas.

Dviems asmenims reikės:
160 g makaronų (suktukų, kaspinėlių ar kitų neilgų makaronų)
100g vyšninių pomidoriukų (kokie 5-6 išeina)
5-6 juodųjų alyvuogių
1 šaukšto Pesto padažo
Šiek tiek Pecorino sūrio
Alyvuogių aliejaus
Baziliko
Druskos, pipirų

Pesto galima nuspirkti bet kuriame perkybcentryje ir Lietuvoje (arba pasigaminti pačioms, jei netingit :) ). Man šitas padažas buvo atradimas jau Lietuvoje. Kai žiauriai neturėdavau laiko gaminti, į darbą nusinešdavau ryte kol prausiuosi išvirtų makaronų, o butelaitį Pesto visada turėdavau darbovietės šaldytuve.

Taigi, išverdam makaronus. Tiek minučių, kiek parašyta ant pakelio. Tiesa, anadien varčiau tokią senobinę itališką knygą apie pastą, tai ten sako, kad vandens reikia maždaug 100g makaronų 1 litro. Ne tiek jau ir daug...
Kol makaronai verda, skiltelėmis supjaustome pomidoriukus, pasūdome ir paliekame lėkštej nuvarvėti.
"Žiedeliais" supjaustome alyvuoges.
Kai makaronai išverda, juos perplauname šaltu vandeniu, kad atvėstų. Tada rūpestingai nušluostome labai švariu rankšluosčiu arba poperinėmis servetėlėmis.
Į "salotinę" dedame makaronus, pomidorus (nupylę skystį), alyvuoges, Pecorino sūrį papjaustyta tokiais plonais tarsi popieriniais lapeliais (aš neturiu tam skirto peilio, tai pjausčiau kaip išėjo :) ), tada uždrebiam Pesto, užpilam šaukštą aliejaus, paplėšom (arba pabarstom džiovintu) baziliko, pipiriukų užtarkuojam... Gerai gerai išmaišom ir dedam į šaldytuvą. Ten ir laikom, kol prireiks!
Skanaus, nesukaiskit!


1 komentaras:

  1. Išbandyta. Užskaitom :)
    Tiesa, dėjau paprastus pomidorus ir žalias alyvuoges, nes tokių jau turėjau :) aišku, su vyšniniais pomidoriukais turėtų būti geriau.. kitą kartą bandysiu su jaisiais. ai, ir man aliejaus papildomai nebereikia kaip tais.. nuo pesto pakanka :))

    AtsakytiPanaikinti