2010 m. liepos 13 d., antradienis

Spagečiai su pomidorais ir alyvuogėm/ Spaghetti con pomodoro e olive


Praėjusią savaitę pavyko sumedžioti keletą naujų knygų apie pasta. Porą savavališkai pasiskolinau iš draugo mamos, kai buvom nuvažiavę laistyti gėlių mamos bute (tėvai atostogavo), dar kelias nusipirkau senų knygų turgelyje. Kai man, bemedituojančiai prie senų itališkų receptų knygų dėžės, paaiškino kad kainuoja eurą už dvi knygas, galvojau, sapnuojasi :) Visos kitos knygos kainavo 3-5 eurus. O vat kulinarinės - nupigintos. Atsilaikiau nepaėmusi visos dėžės, apsiribojau keturiom knygom - dvi apie makaronus, viena apie ledus ir viena apie patiekalus su žolelėm. Viso du eurai. Va čia tai grobis!
Kažkaip vasarą (įdomu kodėl? :) ) mane vis ant daržovių neša. Šįkart pasta pati paprasčiausia - spagečiai, o padažas - paprastas produktais, bet labai, labai skanus. Vis dar iš senų knygų, ir bandytas ne kartą. Nors truputį tenka pasiterlioti ir procesas netrumpas, bet rezultatas, niam niam niam.

Taigi, dviems asmenims reikės:

200 g spagečių
1 svogūno
2 prinokusių pomidorų
1 paprika
10 - 15 juodų alyvuogių
1 skiltelė česnako
1/2 šaukšto smulkinto rozmarino
1/2 šaukštelio smulkinto čiobrelio
1 šaukštas balto vyno
keletas šaukštų mėsos sultinio
aliejaus, druskos, pipirų
tarkuoto parmezano

Spagečius aš matuoju "spagetometru" - nerealus itališkas įtaisas :) Pasirenki skylę pagal tai, kiek porcijų nori ruošti, ir kiek spagečių į ją telpa, tiek ir verdi...
Paprika originaliam recepte buvo žalia, aš naudojau raudoną, nes tik tokią turėjau.

Pirmiausiai užsikaičiam orkaitę iki kokių 200C. Tada pasiruošiam pomidorus ir žoleles - pomidorus nuplikom verdančiu vandeniu, nulupam, išimam sėklas, supjaustom kubeliais. Žoleles (čiobrelį ir rozmariną) sukapojam. Susmulkinam svogūnus, lengvai pakepinam juos aliejuje. Tada sudedame pomidorus ir žoleles, aplaistom vynu ir sultiniuir paliekam ant kaitintis ant nedidelės ugnies pusvalandžiui. Jei labai išsausėja - pilam dar sultinio ar vyno.
Į orkaitę dedame aliejumi aplaistytą papriką ir kepam kol truputį apskrus ir pradės atšokinėti odelės. Tada ištraukiame, atvėsiname, nulupame odą, supjaustom juostelėmis. Kitoje keptuvėje pakaitiname dar truputį aliejaus, apkepame paprikos juosteles, pabaigoje labai trumpam sumetame griežinėliais supjaustytas alyvuoges.
Paprikų ir alyvuogių mišinį verčiam į pomidorų svogūnų žolelių mišinį, dar truputį pakaitiname. Padruskiname, papipiriname, išspaudžiame česnaką ir gerai išmaišome.
Kraunam padažą ant makaronų, ant viršaus pabarstom tarkuotu parmezanu ir gardžiuojamės!



3 komentarai:

  1. Oo, koks itališkas vaizdelis ten su keptuve :} Man tai jau nusibodo maltis po mūsų vietinius centrus bandant atrasti naujos pastos ar pomidorų padažo, ar kažko panašaus... Mes dabar beveik kiekvieną dieną pastą valgome, supratau kad tai tobulas maistas:)) labai graziai ir skaniai atrodo!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Spagetometras, cha cha, įdomus daikčiukas :))

    (mi scusa, pas tave man nepavyksta komentuoti su savo vardu, aš Dalia iš Septynių virtienių)

    AtsakytiPanaikinti
  3. oj, kiek komentaru nepastebejau :) ziopla :) Dalia, man tas spagetometras labai istvirkes atrodo :) bet siaip virtuvej daiktas naudingas :)

    AtsakytiPanaikinti