2010 m. lapkričio 11 d., ketvirtadienis

Vamzdeliai su šviežia dešrele ir šafranu/ Penne con salsiccia e zafferano

Ir vėl paprastutis receptas, ir vėl tam, kad kažką (šiuo atveju, dešrelę) pabaigt.
Kadangi iki mano kraustymosi į Italiją virtuvėje nepasižymėjau, ir su šafranu susidūrusi nelabai buvau. Mama mano jo tikrai nenaudojo. Pamenu pusseserę Simoną, kuri tikrų šafrano siūlelių ieškojo Stambulo prieskonių turguje - lauktuvės tėčiui. Tuo metu šafranas man atrodė itin egzotiškas. Ir tikrai niekada nebūčiau pagalvojusi, kiek šafrano naudoja italai. Ir ne tik naudoja, bet augina ir didžiuojasi. Ir jokios egzotikos  - va pavyzdžiui paskutinysis kurį pirkau prekybcentryje, vadinosi "Ūkininko šafranas" :)
Netyčiom (verčiant itališkų TV laidų ciklą "Toskanos virtuvė") teko sužinoti apie šafraną šiek tiek daugiau. Šafranas - tai Paprastojo kroko piestelės, kiekviename žiede būna trys. Brangumas šafrano - dėl to, kad rinkimo neįmanoma mechanizuoti, viskas atliekama rankomis ir dar dėl to, kad viename žiedelyje būnta trys siūleliai, kurie džiūdami praranda apie 80 procentų savo svorio.
Šafraną galima pirkti miltelių ir siūlelių pavidalu. Siūleliai - patikimesni, nes neįmanoma nieko primaišyti. Milteliai - pigesni :) Mums užtenka ir miltelių kokybės, todėl paprastai perkam juos.
Tipiškiausias patiekalas su šafranu - Milano daugiaryžis (Risotto alla milanese), t.y. pats paprasčiausias rizotas, pabaigoje pagardintas raudonaisiais brangiaisiais milteliais.
Šiandien pietums gaminau vamzdelius su dešrele, cukinija ir šafranu - greitas ir gardus (ir truputuką pikantiškas) patiekalas.
Taigi, dviems asmenims reikės:
200 g vamzdelių
1 cukinijos
1 nedidelės (arba pusės didelės) šviežios dešrelės (kas tas yr, žiūrėti ČIA)
Druskos
Aštriųjų pipirų miltelių pavidale
Šafrano

Kol verda makaronai, kaip ir pirmajam recepte, nulupam dešrelę, ją sutrupinam pirštais ir pakepinam be jokio riebalo ant nedidelės ugnies. Tada pridedame griežinėliais pjaustytą cukiniją, padruskinam ir pabarstom aštriaisiais pipirais, jei norisi ir kiek norisi. Kepam toliau, kol cukinija suminkštėja. pabaigoje dedam šafraną - aš jį ištirpinu truputėlyje vandens. Gerai išmaišom, dedam išvirusius makaronus, maišom, ragaujam ir mėgaujamės!

2 komentarai:

  1. Mm! Koks geras receptėlis! Mano istorija su šafranu irgi tokia pati - anksčiau buvau girdėjus tik šį egzotišką pavadinimą, o kas jis toks..hmmm... :) O dabar gan dažnai jį barstom į rizotus, tik makaronuose dar niekada nebandėm... Išbandysim :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paprastutis gardutis receptutis. As toj laidoj kur verciau (Toskanos virtuve) tai nuziurejau, kad geriau safrana nebarstyt, o tirpint. Kai siuleliai, tai juos sugruda ir tada su biskuciu vandens :) as jau ne pirma recepta su safranu makaronu isbandau, ir visda gerai, ne tik skanu, bet ir tokia grazia oranzine spalva duoda... :)

    AtsakytiPanaikinti